;

Ego nummer 3: wat een goed idee, maar…. Hoe herken je de Paternalist in je team?

Wat een goed idee – maar …
Of: hoe herken je de Paternalist in een team?

Maak je vaak de opmerking ‘dat is een goed idee, maar … ‘? Dan ben je waarschijnlijk een klassieke betweter of moederkloek. Het gevolg kan zijn dat mensen je niet meer betrekken bij een nieuw plan. Of ze komen überhaupt niet meer met ideeën, want ze wachten op die van jou. Breng creativiteit terug in je bedrijf met onze 3 tips. Een tipje van de sluier? Bijt op je tong.

In deel 3 van onze blogserie over Ego’s in teams: de Paternalist.

De adviseur
De Paternalist komt naast de Solist het meest voor in teams. Het ego is de doorgeslagen variant van iemand die graag adviseert. Soms gevraagd, soms ongevraagd. Altijd met het doel mensen beter te laten presteren en ideeën naar een hoger plan te tillen. Dat is authentiek en erg prettig.

De Paternalist kan de kop opsteken als je wilt voorkomen dat je overbodig wordt. Of als je te veel controle wilt houden, omdat je vindt dat mensen onvoldoende competent zijn om het alleen af te kunnen. Dan ontpopt het hulpvaardige karakter zich tot betweter (jullie kunnen niet zonder mijn expertise) of moederkloek (ik moet jullie aan de hand houden).

Waarom is dat een probleem?
– Paternalistisch gedrag demotiveert. Door iemand steeds te verbeteren, ontmoedig je de aanwas van nieuwe ideeën. Ze zijn toch niet goed genoeg. Daarmee smoor je, net als de Sloper, de creativiteit van mensen.
– Je houdt je team afhankelijk. Stuiten je mensen op een probleem? Dan komen ze direct bij jou in plaats van eerst zelf de hersens te laten kraken. Ze nemen minder verantwoordelijkheid voor een vraagstuk, want jij weet het toch beter.
– In je pogingen om onmisbaar te zijn, maak je jezelf juist overbodig. Mensen met een sterke behoefte aan autonomie zullen je mijden. Met als risico dat ze je ook niet betrekken en om hulp vragen als het echt nodig is.

Wat kun je doen?
Dwing jezelf op je handen te zitten. Laat mensen zelf ontdekken wat een plan effectiever maakt.
Gun ze dat leerproces met de volgende 3 tips:

1. Besef wanneer je doorslaat
Mensen reageren lauw op je suggesties. Ze komen niet meer met een voorstel of werken dit maar half uit, omdat ze verwachten dat jij het wel voor ze invult.
2. Toon waardering
Komt iemand met een goed plan? Spreek je waardering uit en laat het daarbij. Ook als je weet dat het nóg beter kan. Slik je ‘maar’ in.
3. Bied hulp aan, geef het (nog) niet
Houd de deur open. Zeg: volgens mij is je idee erg goed. Wil je toch sparren? Dan weet je me te vinden.

Omgaan met paternalisten
Herken je een paternalist in jouw team? Bedwing je irritatie en bedank hem of haar voor de suggesties: fijn dat je meedenkt. Vind je het toch goed dat ik het deze keer op mijn manier doe?

Samengevat
Spreek je je waardering uit voor een plan zonder het te verbeteren? Dan gaat de aandacht uit naar de initiatiefnemer. Durf je los te laten? Dan geef je mensen zelfvertrouwen. Beide stimuleren creativiteit, de wil om te experimenteren. En mensen kloppen vanzelf weer bij je aan voor hulp als ze dat nodig hebben.

Benieuwd welk ego jou in je werk belemmert? Doe de Ego Scan (light versie).

De volgende keer: de Wegduiker.

Heb je interesse in persoonlijke coaching? Kijk dan voor onze aanpak bij individuele coaching.
Wist je dat wij ook training en coaching verzorgen voor organisaties én voor teams en dat wij zelfs een online Persoonlijk Leiderschap Training aanbieden?