Filosofie

filosofie-utrecht-authentiek-leiderschap

De filosofie Authentiek leiderschap

De filosofie Authentiek leiderschap werd ontwikkeld door Bas Blekkingh. Hier leer je meer over deze filosofie, het 7 schillen-model, Missie en Ego’s.

Wat is authentiek leiderschap?

Authentiek leiderschap is volgens ons leiderschap waarbij je je diepste zingeving (missie) en je kernwaarden leidend laat zijn in je gedrag. De diepste drijfveer is dan altijd gericht op ‘het laten groeien van je omgeving’. Dit geldt zowel voor individuen, hun teams als organisaties. Vaak verliezen mensen hun diepste drijfveer uit het oog, of zijn er nog naar op zoek.

Leiders en organisaties die vanuit authentiek leiderschap handelen, creëren een hogere medewerkersbetrokkenheid en -trots, en zijn aantoonbaar succesvoller in het behalen van hun doelstellingen.

Wat is Authentiek leiderschap niet?

De filosofie Authentiek leiderschap is geen zweverige ‘wees lekker jezelf en het komt allemaal goed’-theorie. Want dan zou je elk asociaal, zelfzuchtig en manipulerend gedrag maar moeten tolereren, omdat het ‘zo lekker authentiek is’.

Authentiek leiderschap is ook niet ‘doe maar wat er spontaan in je opkomt’. Authentiek is niet altijd spontaan; authentiek gedrag is soms zeer doordacht en buitengewoon afgewogen. Handelen vanuit je missie is niet altijd eenvoudig. Het vergt soms moed en  doorzettingsvermogen. Om dit te bereiken, hanteren we het 7 schillen-model.

Wat wij geloven

Wij geloven dat mensen op deze wereld rondlopen met een reden, een diepere zingeving. Dat noemen we een Missie. Een Missie is al duidelijk of kan ontdekt worden.

We geloven ook dat mensen die vanuit deze missie handelen gelukkiger zijn. Een onderdeel van jouw missie is dat jij als mens gelukkig wordt als je impact maakt op het geluk en de groei van een ander. Dat maakt je van binnen erg mooi en krachtig. Dat is jouw authenticiteit.

Wij geloven ook

  • Dat het mogelijk is om ingewikkelde en diepgaande zaken tot de essentie terug te brengen, waardoor ze direct en makkelijker toepasbaar gemaakt worden.
  • Dat je niet naar het verleden hoeft te gaan om lessen voor vandaag en morgen te leren.
  • Dat alles bespreekbaar is, als je maar de juiste tone of voice en de positieve intentie voorop zet. Dat je positieve intentie belangrijker is dan de juiste (coachings)techniek.
  • Dat elk mens intrinsiek op zoek is naar een duurzame verbinding met anderen.
  • Dat er altijd meer in zit dan eruit komt.
  • Dat jij als mens kwetsbaar bent en je wilt beschermen, zoals iedereen.
  • En dat dat prima is. Alleen als je dat teveel doet, wordt het mooie onzichtbaar en keert de bescherming zich tegen je. Dan wordt het Ego belangrijker dan Authenticiteit. Op de lange termijn leidt dat tot een eenzaam en ongelukkig gevoel.

Wij pakken de rol om jou als mens je missie te laten ontdekken. Zodat je daarmee impact maakt op je omgeving, waardoor je gelukkiger en succesvoller wordt. Dat doen we met individuen, teams en hele organisaties. De groei van onze relaties te zien, dat maakt ons gelukkig.

filosofie-lage-vuursche-utrecht-authentiek-leiderschap - kopie

Het 7 schillen-model

Het 7 schillen-model van Authentiek leiderschap is ontwikkeld door Bas Blekkingh. De basis komt vanuit de logische denkniveaus van Bateson en Dilts. Het is een in de praktijk getoetst model, dat ervan uitgaat dat elk mens uit 7 schillen bestaat. De buitenste schil is de omgevingsschil, de tweede schil is de gedragsschil, de schil daaronder is de vaardigheidsschil, gevolgd door de normschil en de egoschil. De diepste schillen zijn de waarden- en authenticiteitsschil.

Waarom het 7 schillen-model?

Het blijkt dat leiders het erg ingewikkeld vinden om het juiste abstractieniveau te vinden om problemen op te lossen. Daarmee wordt teveel tijd en energie verspeeld. De kunst is om je geluk, effectiviteit en probleemoplossend vermogen te vergroten door op de juiste schil een probleem te behandelen. Niet ieder probleem gaat even diep, terwijl je soms juist wel op een diepere laag moet zoeken naar de oplossing. We helpen leiders succesvoller en gelukkiger te worden, door ze te ondersteunen hun eigen problemen sneller en effectiever op te lossen. Hiervoor gebruiken we het 7 schillen-model. Door de verkenningstocht langs jouw 7 schillen leer je daarnaast jezelf beter kennen.

Vind je kern

De verkenningstocht van buiten naar binnen brengt je uiteindelijk naar je kern, je authenticiteit.

filosofie-7-schillen-authentiek-leiderschap

Wat is je diepste drijfveer, welke missie schuilt er achter al die schillen? Als je je eigen kern eenmaal gevonden hebt, is het mogelijk om een reis van binnen naar buiten te maken – en zo je missie te gaan leven. Je missie stuurt dan je gedrag, je probleemstellingen krijgen direct een andere lading. Ga naar ‘Ontdek je missie’ om er direct mee aan de slag te gaan.

Ego’s

Ego’s zijn succesvolle overlevingsmechanismen die je al op jonge leeftijd hebt ontwikkeld. Sommige Ego’s kunnen je versterken: ze kunnen je helpen je missie te verwezenlijken. Maar als je doorschiet kunnen Ego’s tegen je gaan werken. Herken jij jezelf in deze Ego’s?

De lading van Ego’s

De lading van het woord ‘ego’ is vaak negatief, terwijl het de normaalste zaak van de wereld is dat je een ego hebt. Je kunt het zien als een (sub)persoonlijkheid van jezelf. Je hebt er zelfs meerdere. Je Ego’s hebben als doel om zich op een bepaalde manier te positioneren ten opzichte van anderen. Je wilt dat mensen iets specifieks van je vinden. En als dat lukt, dan voelt dat comfortabel, vaak zelfs prettig. Uiteindelijk draagt het bij aan je gevoel van veiligheid. ‘Als ik me zo opstel, dan komt het vast wel goed’. Dat heeft het verleden al bewezen.

Het inzetten van je Ego’s gebeurt meestal onbewust. Op de lange termijn kan je als leider vast komen zitten in een Ego, in plaats van te handelen vanuit authenticiteit: zonder dat je het doorhebt heeft het Ego het van je overgenomen. Dat noemen we een doorgeschoten Ego.

Samen op een hoger plan

Een Ego effectief inzetten in een groep is geen probleem. Doorgeschoten Ego’s zijn wat lastiger. Je herkent ze vaak niet bij jezelf. Anderen echter wel, want ze krijgen last van je. Je bereikt niet wat je wilt. Het leidt tot een negatieve ‘self-fulfilling prophecy’: je positie in de groep komt juist in gevaar. Door inzicht te krijgen in elkaars Ego’s kun je als team samen op een hoger plan komen, door elkaar aan te spreken wanneer iemand doorschiet. Een plan waarbij je samen meer vanuit een missie kunt werken.

Benieuwd naar de Ego’s in jou?

Download Ego Scan

Ontdek en leef je missie

De mens is een creërend wezen. Jouw diepste drijfveer is dat je iets wilt creëren, iets waar je trots op bent. Datgene creëren waar je trots op bent is je missie. Het is niet iets wat je moet, maar iets wat je juist graag wilt. Leiders zijn enorm effectief en gelukkig als ze daar het meeste van hun tijd mee bezig kunnen zijn. Ieder mens heeft een missie, misschien wel meerdere. Vaak zijn we ons daar niet van bewust, of zijn we er een beetje van losgeraakt.

Authentiek Leiderschap ondersteunt je in het (her)ontdekken van je missie, zodat je vanuit je missie kunt gaan leven. Met behulp van ons Mission Statement-formulier kun je alvast een eerste stap zetten in de richting van je persoonlijke missie. Probeer het hier direct uit!

Maak jouw Mission Statement
Download Mission Statement

Vul onderstaande gegevens in en krijg de download in je mailbox.

Powered by
Download Ego Scan

Vul onderstaande gegevens in en krijg de download in je mailbox.

Powered by
Download Mission Statement

Vul onderstaande gegevens in en krijg de download in je mailbox.

Powered by