Interview Bas HP/De Tijd

Onze thought leader is geïnterviewd voor het oktober nummer van HP/De Tijd. De vraag was hoe ziet de ideale premier van Nederland eruit? Een interessante vraag. We vroegen hem naar de achtergronden van zijn antwoorden.

Hoe is HP/De Tijd bij jou gekomen? 

Bas: dat is wel een grappig verhaal. De journalist Hans van Willigenburg hoorde mij spreken tijdens een workshop voor de Young Ladies Business Academy van Elske Doets. Het viel hem op dat onze Authentiek Leiderschap-insteek anders dan anders was. Hij vond het interessant om die visie mee te nemen in zijn artikel.

Waar moet een premier van Nederland volgens jou dan aan voldoen? 

Bas: laat ik beginnen met wat bescheidenheid, want de politieke wereld ken ik niet goed. En ja, zoals velen heb ik er wel een mening over. Alleen ik geef het je te doen om premier te zijn. Volgens mij de moeilijkste baan van Nederland. Ik zou het niet kunnen.

Ik denk dat het zich laten samenvatten in drie dingen. 1 handel meer uit liefde dan uit angst, 2 houd je aan drie belangrijke kernwaarden 3 en laat je authenticiteit meer zien dan je ego. 

Wat bedoel je met handel meer vanuit liefde dan uit angst? 

Bas: een mens heeft drie grote angsten, die ons onbewust beïnvloeden. We willen niet dood, we willen geen fysieke pijn en we willen niet uit de groep gezet worden. De laatste angst kan een goed premierschap in de weg zitten. Een premier wordt aangesteld als resultaat van het stemgedrag van de kiezer Dat brengt met zich mee dat de angst voor weinig stemmen ertoe kan leiden dat je geen langetermijnvisie durft na te streven. Dat resulteert vervolgens in angst gedreven ego gedrag. Je moet je positioneren om de kudde te mogen blijven leiden. Je positie kan op dat moment belangrijker gaan worden dan je authentieke liefde voor Nederland, de liefde voor de dingen die je wil ontwikkelen. Ik pleit daarom in dit artikel dat de premier een toekomstvisie durft te beschrijven die verdergaat dan de volgende verkiezingen. 

Welke waarden vind jij belangrijk voor een premier? 

Bas: ten eerste moet de premier verbindend zijn. Verbindend vanuit liefde voor alle bewoners van Nederland, ook al zijn er enorm tegenstellingen. De polarisatie moet stoppen. Daar heeft de premier een goede binding met de kamer voor nodig. De tweede waarde is dat de premier kristalhelder moet zijn. De premier spreekt begrijpelijke taal, vertelt waar we naartoe gaan, vertelt waar we nu staan en vertelt kristalhelder wat er fout gaat en vertelt ook heel trots wat er goed gaat. Eigenlijk zou het schitterend zijn als de premier, zoals veel organisaties een dashboard zou hebben, waarop met kleuren staat vermeld hoe de stand van zaken is, hoe de gezondheid van Nederland nu is vergeleken de ambities die het kabinet nastreeft. Dat dashboard kan dan iedere maand besproken worden en wel op zo’n manier dat de gemiddelde Nederlander het nog begrijpt ook. De derde kernwaarde is dat de premier verantwoordelijkheid uitstraalt. Dat betekent twee dingen. Leg als premier de juiste verantwoordelijkheid bij anderen neer. Zet anderen in hun kracht. Dat kunnen de ministers zijn, maar kijkend naar de afgelopen periode is het minimaal zo belangrijk dat een premier de kamer in haar kracht zet. De verantwoordelijkheid betekent ook dat de premier stuurt op uitkomsten en niet alleen op een proces, of regels. Als iets niet gehaald is wees dan helder wie, wat, wanneer gaat opleveren. En bied gewoon je excuses aan als je een fout gemaakt hebt. It happens. Iedere leider maakt missers. Ook een premier. Daar word je terecht door de kamer voor op je vingers getikt, dat hoort nu eenmaal bij goed bestuur.

Heb je ook iemand in je hoofd die geschikt is als authentieke premier? 

Bas: Nee, niet direct. Het is volgens mij ook niet dat je wel of niet een authentieke leider bent, maar meer dat je je authenticiteit zoveel mogelijk laten zien. Ik geloof werkelijk dat de meeste kandidaten vanuit hun hart iets moois willen bijdragen aan Nederland, ongeacht de politieke kleur. Leiders die alleen bezig zijn met de eigen status, herken je snel genoeg en tja, daarvan hoop ik dat ze snel uit de politiek verdwijnen. Beetje ego is prima, teveel ego maakt dingen kapot.

Wil je het complete HP DE TIJD artikel met Bas lezen, klik dan hier https://www.hpdetijd.nl/tag/bas-blekkingh/ (nb hiervoor heb je wel een lidmaatschap op HP de tijd nodig)