;

Ego nummer 6: hoe herken je de Afgunstige in je team? Ga eens uit mijn zon, ik schijn!

Vaak ziet de Afgunstige het succes van de ander als een aanval op zichzelf. De ander is mijn concurrent en wat doe ik hiermee? De ander heeft veel succes en welk effect heeft dat op mij? Het relativerende ego slaat door en transformeert tot ‘de afgunstige in het team’. Steevast wordt andermans succes omlaag gehaald, alsof hij of zij zeggen wil: ‘Ga eens uit mijn zon, ik schijn!’ Zodra deze afgunst overslaat op collega’s kunnen onderlinge knokpartijen ontstaan. Wie is de beste?

Zulk ego gedrag onttrekt veel energie aan de groep. Teamleden durven hun successen niet meer te delen en voelen zich onveilig. Andersom krijgt de Afgunstige nooit meer de credits waar hij of zij zo naar verlangt. Hun droom om aanzien te krijgen, lopen zij juist mis. Hun gedrag keert zich tegen hen, ze worden vervelend of negatief gevonden en plaatsen zich daarmee buiten de groep.

Herkenbaar?
Misschien een beetje. We hebben allemaal wel iets van ‘de Afgunstige’ in ons, of we nou willen of niet. Hoe vaak haal je het succes van de ander een beetje omlaag? Zeg je ook weleens ‘dat heb ik gedaan’ om zo het succes op jezelf af te laten stralen?

Hoe hiermee om te gaan?
Herken je dit ego bij jezelf? Geef dan eens simpelweg iemand de credits. Laat die ander met de eer strijken. Zeg bijvoorbeeld: ‘Goed gedaan, ik ben er zelfs een beetje jaloers op.’ Dan ben je pas echt authentiek. Stel dat je het gedrag van de Afgunstige bij een collega herkent, zeg dan: ‘Ik merk dat je niet onder de indruk bent. Wat vind je er wel goed aan? Misschien kunnen we daar als team wat mee.’ Voor een afgunstig iemand is dat enerzijds confronterend, alsof hij of zij wordt betrapt. Anderzijds nodig je uit om mee te denken, waardoor de Afgunstige weer belangstelling krijgt en in het zonnetje wordt gezet.

Kortom
Doorgeslagen ego gedrag is vaak een belangrijke reden voor stagnatie in de ontwikkeling van teams. Durf dit gedrag te benoemen, spreek iemand erop aan, zonder het te zwaar te maken. Zo ligt het probleem meteen op tafel. Het is fascinerend voor teamleden om te ontdekken dat als doorgeslagen ego gedrag bespreekbaar wordt gemaakt, er ruimte vrijkomt. Teamleden voelen zich weer veilig.

Benieuwd welk ego jou in je werk belemmert? Doe de Ego Scan (light versie).

In onze volgende blog: de Opschepper

Heb je interesse in persoonlijke coaching? Kijk dan voor onze aanpak bij individuele coaching.
Wist je dat wij ook training en coaching verzorgen voor organisaties én voor teams en dat wij zelfs een online Persoonlijk Leiderschap Training aanbieden?