;

Ego nummer 7: hoe herken je de Opschepper in je team? Krijg ik wel genoeg waardering?

‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’, is een uitspraak die ons met de paplepel is ingegoten. Niet zo vreemd dat wij Nederlanders een allergie hebben voor opscheppers. Je mag je hier amper trots tonen. Mensen die naast hun schoenen gaan lopen, nemen het risico te worden afgekeurd door de groep. Jammer, want als trotse mensen zichzelf blijven, authentiek zijn en vol passie hun plannen of projecten presenteren, kunnen ze een voorbeeld zijn voor anderen. Ze pakken het podium en dienen als inspiratiebron. En ja, zo steken ze met hun kop boven het maaiveld uit, klaar om de wereld te veroveren.

Zelfvoldane kwast
Niets mis mee eigenlijk, tot trotse mensen doorschieten in hun gedrag en teveel over zichzelf gaan praten. Dat kan op den duur tegen ze gaan werken. ‘Oh nee, daar heb je die weer, die zelfvoldane kwast’ wordt dan vaak gedacht. Meestal vertonen Opscheppers hun gedrag uit angst. Ze denken dat ze zichzelf flink op de borst moet trommelen, anders worden ze onvoldoende gezien.
Jammer, want als je dan eens echt succes hebt, luistert er niemand meer.

Herkenbaar?
Vast wel. Ik herken dit patroon in elk geval vreselijk bij mezelf. Wie denkt er nooit: ‘Krijg ik wel genoeg waardering?’ om vervolgens extra dingen over zichzelf te gaan vertellen. Dat moet een belletje doen rinkelen. Merk je vervolgens dat mensen niet meer reageren, of zelfs weglopen als je iets vertelt, dan moet er een grote alarmbel afgaan.

Hoe hiermee om te gaan?
Herken je dit ego bij jezelf? Zet dan eens bewust andere mensen in het zonnetje. Vraag eens aan iemand waar hij of zij trots op is. Zo geef je het signaal dat je wilt leren van andermans succes. Je maakt jezelf niet klein, maar moedigt anderen aan groot te zijn.
Misschien herken je het opschepperige gedrag bij een collega, zeg dan: ‘Goed gedaan. Wat hebben anderen als succes te delen?’ Zo verschuif je de aandacht. Dan kan het alsnog voorkomen dat de Opschepper hierop reageert: ‘Oh ja, dat heb ik ook meegemaakt.’ Dan is het zaak hem of haar op charmante wijze de mond te snoeren en het succes naar anderen te verplaatsen. Zo wordt doorgeslagen ego gedrag subtiel benoemd en komt er ruimte voor andere teamleden.

Benieuwd welk ego jou in je werk belemmert? Doe de Ego Scan (light versie).

In onze volgende blog: de Slijmbal.

Heb je interesse in persoonlijke coaching? Kijk dan voor onze aanpak bij individuele coaching.
Wist je dat wij ook training en coaching verzorgen voor organisaties én voor teams en dat wij zelfs een online Persoonlijk Leiderschap Training aanbieden?