Hoe bestendig je een cultuuromslag binnen je bedrijf?

In zijn vorige blog vertelde Jan-Willem Koch van Hallmark waarom zijn bedrijf een leiderschapstraject met Authentiek leiderschap is aangegaan. Deze keer gaat hij dieper in hoe de veranderingen binnen zijn bedrijf worden bestendigd achter de schermen.

Gedrag verandert natuurlijk niet van de ene op de andere dag. De laatste jaren is Hallmark van een meer autoritaire top-down leiderschapsstijl getransformeerd naar een organisatie waar leidinggevenden verbinding maken met hun medewerkers. Gaandeweg is een meer ontspannen, vriendelijke sfeer in ons bedrijf ontstaan, met ruimte voor verrassing en initiatieven. Een omgeving die beter past bij onze overtuiging dat het leven draait om waardevolle relaties. De bedrijfsverandering is nog steeds gaande en gaat niet zonder slag of stoot.

Vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid
Als je zegt hartelijk, origineel en verbindend te zijn, moet je dat ook laten zien. Die waarden vormen het kader van waaruit managers en medewerkers uiteindelijk hun dagelijkse businessgedrag en beslissingen afstemmen. Ze geven ons meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid. Een inzicht dat Authentiek leiderschap heeft aangewakkerd. Medewerkers tonen hoe langer hoe meer initiatief en nemen verantwoordelijkheid voor eigen daden. Men spreekt zich tegenwoordig meer uit en durft kritisch te zijn, terwijl we een aantal jaren geleden, bij wijze van spreken, nog achteroverleunend wachtten op orders van de baas.

Voortdurend top of mind houden
Zo’n grote verandering moet je continu top of mind houden, anders zakken mensen terug in hun oude gedrag. Het is een voortdurend proces. Vaak als mensen bepaald gedrag niet durven te tonen, komt dat voort uit angst; een hele sterke drijfveer. Als er maar even iets aan de hand is, merk ik het al. Dan steekt de oude angstcultuur weer de kop op. Zelfs onze nieuwe medewerkers valt dit op.

Organiseer leiderschapsmeetings en persoonlijke gesprekken
Om de transformatie te bestendigen organiseren we persoonlijke gesprekken en een paar keer per jaar samen met Authentiek Leiderschap leiderschapsbijeenkomsten. Sessies waarin we onze erkenning en waardering naar elkaar uitspreken. Maar ook als er tussendoor zaken spelen worden ze bespreekbaar gemaakt. Laatst klaagden mensen van een afdeling over o.a. transparantie van de salarisstructuur en doorgroeimogelijkheden. Daar hebben we vervolgens in een open, constructieve meeting een gesprek over gehad.

Een mooie confrontatie
Die leiderschapssessies vonden overigens niet vanzelf plaats. In het begin leek het alsof dit van mij moest komen. Tot ik heb gezegd: het is jullie meeting, ik laat het aan jullie het stokje over te nemen. Bij de eerstvolgende bijeenkomst ging iedereen zitten en presenteerde ik een blanco agenda. Toen was het even stil… Een mooie confrontatie, want niemand had iets voorbereid. Het team had een zetje nodig en een verandering van spirit. Men moest leren zelf initiatieven te nemen en rollen op te pakken. Nu organiseren de middelmanagers zelf vijf keer per jaar een bijeenkomst met aansprekende onderwerpen.

Verrassende initiatieven
Een mooi voorbeeld van de vrijheid pakken en initiatieven nemen vind ik het initiatief van afgelopen zomer op onze Facebook pagina. In de komkommerperiode hebben werknemers die niet op vakantie waren een Office Dance wedstrijd georganiseerd. Dat laat mooi de spirit van ons bedrijf zien.

Jan Willem Koch is Managing Director bij Hallmark, waar ze dagelijks werken aan een ruim en verrassend assortiment wenskaarten, cadeaus en stationary.

Kijk hier voor meer informatie over de aanpak van Authentiek Leiderschap.

Wil je samen met een adviseur van Authentiek Leiderschap een eerste diagnose maken? Neem contact met ons op.