;

Ego nummer 2: hoe herken je de Sloper in je team? 3 tips om sloopgedrag in bedwang te houden

Daadkracht in leiderschap is positief. Af en toe met de vuist op tafel slaan om het tempo op te schroeven – waarom niet? Maar pas op: als mensen niet meer met ideeën (durven) komen of een ambitieus voorstel proberen af te zwakken, dan regeert de angst in je team. Herkenbaar? In deel 2 van onze blogserie over ego’s: de Sloper.

Krachtig
De Sloper is de mr. Hyde van een krachtige persoonlijkheid. Krachtige leiders hakken knopen door, zijn helder in hun verwachtingen. Ze leggen de lat hoog en inspireren mensen tot onvermoede prestaties. Kortom, het zijn mensen waarmee het bedrijf ver kan komen.
Maar waak je voor de doorgeslagen variant. Als deze leider vermoedt dat iets niet gaat lukken – verwachtingen worden niet ingelost, zijn/haar argumenten vinden geen bijval – dan kan het alter ego zich laten zien: nu stoppen we deze onzin! We doen het op mijn manier en ik verwacht dat jullie het daarmee eens zijn. Krachtig optreden gaat over in slopen.

Waarom is dat een probleem?
Een voorstel waar het team niet intrinsiek in gelooft, loopt spaak in de uitvoering: resultaten worden niet gehaald. Angst voor afstraffing smoort ambitie. Het team kiest voor safe en dekt zich in: je mensen gaan voor brons in plaats van goud. Hebben mensen eenmaal de hoon van de Sloper ervaren? Dan trekken ze zich terug. Ze gaan het liefst de sloper uit de weg en dat belemmert synergie. In deze selffulfilling prophecy komt de angst van de Sloper uit: zaken gaan niet zoals ze moeten. Maar de verantwoordelijkheid hiervoor ligt voor een groot deel in het eigen gedrag.

Wat kun je doen?
Blijft de klanttevredenheid teleurstellen? Loopt de ontwikkeling van een nieuw product vertraging op? Als resultaten tegenvallen, hoef je dat niet te accepteren. De crux is: stuur weliswaar hard op de inhoud, maar blijf positief in de relatie.
Doe je voordeel met deze 3 tips:
Besef wanneer je doorslaat
Je wordt boos. Je luistert niet meer naar argumenten van anderen, maar drukt je zin door. Je kunt een speld horen vallen na je tirade.
Verontschuldig je voor je gedrag
Geef toe dat je gedrag niet handig was. Maak je intentie weer positief, gericht op de groei van je mensen.
Bied hulp aan
Vraag: wat hebben jullie van mij nodig om het wel voor elkaar te krijgen? Budget, capaciteit, expertise? En faciliteer deze randvoorwaarden.

Omgaan met slopers
Herken je een Sloper in jouw team? Een krachtige persoonlijkheid die op tilt slaat, wil vooral serieus worden genomen. Vat zijn of haar inhoudelijke opmerkingen krachtig samen en geef aan dat je om het doel te bereiken specifieke hulp nodig hebt. Je zult zien dat je die krijgt.

Samengevat:
Als een Sloper inbindt en hulp aanbiedt, is de opluchting in een team enorm. De creativiteit kan weer stromen. En doordat de angst niet langer regeert, verdwijnt bij je team de behoefte om zich in te dekken. Energie zit weer daar waar het hoort: in het werk zelf.

Benieuwd welk ego jou in je werk belemmert? Doe de Ego Scan (light versie)..

In onze volgende blog: de Paternalist.

Heb je interesse in persoonlijke coaching? Kijk dan voor onze aanpak bij individuele coaching.
Wist je dat wij ook training en coaching verzorgen voor organisaties én voor teams en dat wij zelfs een online Persoonlijk Leiderschap Training aanbieden?