Organisatie Ontwikkeling – Aanpak – Ego’s

Ego’s zijn succesvolle overlevingsmechanismen die je al op jonge leeftijd hebt ontwikkeld. Sommige ego’s kunnen je versterken, ze kunnen je helpen je missie te verwezenlijken. Maar als je doorschiet kunnen ego’s tegen je gaan werken en mogelijk zelfs tot een ‘negatieve self-fulfilling prophecy’ leiden. Onderaan deze pagina vindt u een light versie van de Ego Scan.

Foto van de verschillende soorten Ego's

Herkent u zichzelf? Klik op de afbeelding.

De lading van het woord ego is vaak negatief, terwijl het de normaalste zaak van de wereld is dat je een ego hebt. Je kunt het zien als een (sub)persoonlijkheid van jezelf. Je hebt er zelfs meerdere. Je ego’s hebben als doel om zich op een bepaalde manier te positioneren ten opzichte van anderen. Je wilt dat mensen iets specifieks van je vinden. En als dat lukt, dan voelt dat comfortabel, vaak zelfs prettig. Uiteindelijk draagt het bij aan je gevoel van veiligheid. ‘Als ik me zo opstel, dan komt het vast wel goed’. Dat heeft het verleden al bewezen. Het inzetten van je ego’s gebeurt meestal onbewust. En dat is jammer.

Samen op een hoger plan

Doorgeschoten ego’s zijn wat lastiger. Helaas heb je die ook, alleen herken je ze vaak niet bij jezelf. Anderen echter wel, want ze krijgen last van je. Je bereikt niet wat je wilt. Het leidt tot een negatieve self-fulfilling prophecy. Je positie in de groep komt juist in gevaar. Door inzicht te krijgen in elkaars ego’s kun je als team op een hoger plan komen door de kracht te benutten en elkaar aan te spreken wanneer iemand doorschiet.

ego-scan-gratis-tool-authentiek-leiderschap-2

Download de gratis Ego Scan (light versie)

* is verplicht

terug