Het vermogen van de vrije wil of de keuze te fungeren als marionet

Dit weekend las ik een artikel in de Happinez van Elizabeth Gilbert. Voor velen (met name vrouwen schat ik in) bekend als schrijfster van het boek ‘Eten, Bidden, Beminnen’. Het artikel gaat over de keuze jezelf te laten leiden door nieuwsgierigheid en creatie of door angst. Angst vreest elke situatie met een onbekende afloop terwijl
nieuwsgierigheid je verder brengt. Je weet alleen vooraf niet precies waarheen, dat is het spannende eraan.

Wat Gilbert schrijft komt nauw overeen met waar we ons als Authentiek Leiderschap mee bezig houden; ‘Durf’ je je te laten leiden door wat je echt wilt en diep van binnen drijft en dus ook te onderzoeken wat je tegenhoudt? Maak je gebruik van het vermogen van de vrije wil of kies je ervoor als marionet te fungeren? (Waarbij we heel goed begrijpen dat er vaak goede redenen zijn die je kunnen tegenhouden en adviseren die ook serieus te nemen).

Laat ik me leiden door angst of geluk?

Hoe moeilijk deze keuze kan zijn weet ik zelf maar al te goed. Ik had een goede baan bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Over het algemeen had ik het ook naar m’n zin, maar toch was er telkens een stemmetje die zei: ‘is dit de plek waar je echt gelukkig wordt?’. Mijn omgeving verklaarde me voor gek toen ik besloot als zelfstandige verder te gaan, onbekend waar dit toe zou leiden. En ja, ik ben een aantal keren onderuit gegaan en wat is het soms lastig geweest. Juist in die tijden slaat de twijfel toe en was de verleiding groot om weer terug te gaan. Maar diep van binnen voelde ik dat ik door moest zetten en wat ben ik daar nu blij om. Zoals Gilbert zo mooi verwoordt: ‘Als je je nooit in riskante situaties begeeft word je behoed voor angst, maar het probleem is dat je dan ook geen enkele geweldige of boeiende ervaring meemaakt.’

Haal jij het mooiste eruit?

Dit is wat ik eenieder wil aanraden; onderzoek eens bij jezelf of je blij bent waar je nu staat. Haal je het beste eruit wat er voor jou inzit? En als het oké is of niet anders kan, dan is het oké. Maar als dit niet het geval is en je leeft in omstandigheden waarin je invloed uit kunt oefenen op je leven, denk dan eens na over de keuze om je te laten leiden door angst of door wat je echt gelukkig maakt.

Ik ben benieuwd naar de ervaring van anderen, waar laat jij je door leiden?

Een blog van Dana Wildeman, adviseur bij Authentiek Leiderschap.