Bericht van een fan van het boek

Hoe Authentiek Leiderschap mensen gelukkiger maakt

Geschreven door een fan van het boek

Bij een etentje van het werk van mijn echtgenoot maakte ik, zoals dat wel vaker gaat op dat soort gelegenheden, kennis met een andere echtgenote. Met het uitwisselen van de gebruikelijke beleefdheidsvragen was zij wat terughoudend in het vertellen over haar werk. Nu heb ik mezelf, een hele tijd terug alweer, voorgenomen om me daardoor niet uit het veld te laten slaan. Ik vind iemands werkkring namelijk altijd interessant. Dit in tegenstelling tot de plek waar iemand woont, welke ervaring zij hebben met de scholen van de kinderen of hoe zij tot de inrichting van de tuin zijn gekomen.

Van het werk van anderen krijg ik inzicht in hoe voor mij soms onbekende processen werken, hoe besluitvorming ook tot stand kan komen, op welke manier er aan marketing kan worden gedaan, waarom je iets wel of niet zou uitbesteden, kortom: het geeft mij het inkijkje bij organisaties zonder er zelf te zijn. Machtig interessant.

Niet zo gek dus dat ik bij deze dame toch doorvraag naar de manier waarop zij haar werk doet. Gelukkig begint ze dan toch te vertellen. Ze vertelt dat ze enorm last heeft van het feit dat de twee eigenaren van het kleine familiebedrijf waar ze werkt het steeds met elkaar oneens zijn. Het lijkt wel of ze elkaar tegenwerken. Het zijn beide heel competente mensen, maar bij elkaar vormen ze geen synergie. In tegenstelling tot dat zou je kunnen zeggen. Het vervelende gedrag van de een triggert het vervelende gedrag van de ander. En zij heeft het gevoel daar als medewerker niets mee te kunnen doen, terwijl ze er wel veel last van heeft. Erg frustrerend, dat begreep ik wel.

Tegen het einde van het etentje waren we nog lang niet uitgepraat. Ik beloofde haar het boek Authentiek Leiderschap te laten toekomen via mijn echtgenoot en dat heb ik gedaan. Hoe nobel zou het staan om hier te vertellen dat ik vervolgens nog contact met haar heb gehad om te vragen hoe het haar intussen verging op het werk. Maar eerlijk is eerlijk, zo zit ik niet in elkaar. Pas toen ik het boek weer terugkreeg na een paar weken kwam het in mij op om te vragen naar haar bevindingen. Via haar echtgenoot kreeg ik te horen dat ze naar aanleiding van het boek had ingezien dat zij zelf de keuze had te handelen in de situatie waarin ze zat: ze kon erover klagen (wat ze een tijdje had gedaan, maar de lucht niet klaarde voor haarzelf), ze kon het accepteren en een vorm vinden om ermee om te gaan, ze kon weggaan en dus een andere baan zoeken of ze kon de situatie aanpakken en dus veranderen.
Dat laatste was haar eerste keuze, ze zag immers glashelder waar de angel zat, zeker na het lezen van het boek Authentiek Leiderschap. Als zij de eigenaren kon laten inzien dat zij zelf deze situatie in stand hielden, zou niet alleen zij daar baat bij hebben, maar ook het hele bedrijf.

Ze heeft inderdaad een gesprek met de eigenaren gehad. Tijdens dit gesprek echter werd haar al snel duidelijk dat dit een moeizaam proces zou worden voor haarzelf. Daar had ze eerlijk gezegd de energie niet meer voor. Ze heeft toen opnieuw haar keuzes afgewogen en een andere baan gezocht. Daar heeft ze het inmiddels enorm naar de zin.

Benieuwd geworden naar het boek Authentiek leiderschap? Lees hier meer of bestel het boek via Managementboek.nl.