Ze zeggen ‘ja’, maar doen ‘nee’. Hoe ga je om met weerstand?

Flexibeler inspelen op de wensen van de klant én tegelijkertijd de kosten drukken én de kwaliteit verbeteren. Terwijl je jouw team vertelt over deze broodnodige veranderingen, hoor je jezelf bij de eerste de beste vraag al in de verdediging schieten. Je hebt namelijk al bedacht wat er moet gebeuren en houdt onbewust rekening met weerstand. ‘Ze willen toch niet mee’ zei een stemmetje in je hoofd al. Een herkenbare situatie waarschijnlijk. En lastig ook. Je vraagt je af waarom sommige teamleden altijd in de weerstand gaan.

2 belangrijke manieren om met weerstand om te gaan

1 – Richt je vooral op enthousiaste collega’s

Richt je aandacht op de eerste volgers; collega’s die wel snel enthousiast raken. Wat hebben zij nodig om met je mee te gaan? Geef ze een podium om hun enthousiasme om te kunnen zetten in een zichtbare bijdrage en actie. Je zult zien dat dit aanstekelijk werkt bij de collega’s die twijfelen: die stappen langzaam maar zeker ook in.

2 – Verdiep je in drijfveren

Sta eens even stil bij de vraag waar die zogenaamde weerstand vandaan komt. Welke drijfveer zit erachter, wat beweegt ze? Wat willen ze voorkomen (angst) of wat willen ze creëren (verlangen)? Dus laat de vraag ‘hoe krijg ik ze mee?’ los. Verdiep je in hun beweegredenen. Zo verleg je de aandacht van jezelf naar de ander, waardoor ruimte ontstaat voor een echte open dialoog.

Niemand wil een Ego-gevecht

Besteed je daar onvoldoende aandacht aan dan nemen de Ego’s het over. De adviseur in je gaat nog één keer uitleggen hoe ze met de verandering om moeten gaan, jouw trotste Ego vertelt nog maar een keer waarom de verandering toch echt een goed idee is, en jouw krachtige Ego walst over de vragen heen. Vervolgens worden je collega’s getriggerd en komen ook in hun Ego terecht: er volgt een Ego-gevecht waar niet meer naar elkaar wordt geluisterd en waar niemand beter van wordt.

Hé, er ontstaat beweging!

Onze ervaring is dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden. Weerstand blijft een complex vraagstuk. Vaak zien we twee beweegredenen voor weerstand. Ze hebben bijvoorbeeld zorgen (angst) om iets kwijt te raken, of geloven oprecht dat de ingeslagen weg niet leidt tot het gewenste effect en hebben betere ideeën hoe doelen te realiseren zijn.

Weerstand tonen vanuit creatie

Zonder dat je het doorhebt vertonen veel mensen weerstand vanuit de creatiedrijfveer. Deze collega’s zoeken naar een nog betere oplossing voor hetzelfde doel als jij, en lijken daarom weerstand te hebben tegen de verandering. Terwijl ze misschien wel ambassadeurs zouden kunnen zijn. Blijkbaar is de oplossing die nu voor ligt niet goed genoeg; het toekomstbeeld of het pad er naartoe is nog niet naar wens. Deze personen willen echt voorkomen dat het chaos wordt. Neem de tijd om erop door te vragen, misschien wil iemand wel een stapje verder.

Krijg ook de angst boven tafel

De angstdrijfveer is de mogelijke andere drijfveer voor weerstand. Weet je wat de functie van angst is? Te voorkomen dat er iets roekeloos gebeurt. Het is dus een hele goede drijfveer. Angst wordt te vaak als iets negatiefs gezien. Probeer daarom zonder te oordelen de angsten boven tafel te krijgen. Onderzoek met elkaar wat de angst te vertellen heeft, geef het de ruimte om er te mogen zijn. Pas als de angst die ruimte krijgt, ontstaat er lucht om er een beeld naast te zetten. Soms gaat het om risico’s waar je als leider niet eens bij hebt stilgestaan. Misschien heb je zelfs niet meteen alle antwoorden paraat. Gelukkig hoeft dat ook niet: je kunt de vraag altijd even parkeren.

Alles wat je aandacht geeft groeit

In de praktijk lopen angst en creatie nogal eens door elkaar heen. Belangrijk is dat ze beiden moeten worden gehoord. Dus te veel aandacht voor de angst maakt die angst alleen maar groter. En je wilt niet dat groepsleden die wel vooruit willen zich niet gehoord voelen en hun enthousiasme kwijtraken.

Korte samengevat zijn er 2 stappen:

1) Richt je aandacht op mensen die vooroplopen, die energie verspreidt zich als een olievlek. Kondig hierbij wel aan dat bij de volgende stap de haalbaarheid wordt getoetst en dat we niet te roekeloos te werk gaan.

2) Besteed aandacht aan beide drijfveren, dan ontstaat er ruimte in een gesprek. Bekijk daarbij hoe de angsten een hulpmiddel tegen roekeloosheid kunnen zijn en bekijk of de oorspronkelijk ingeslagen weg kan worden geoptimaliseerd.

Enorme uitdaging

Natuurlijk, dit is een enorme uitdaging voor een leider: in het heetst van de strijd ben je je vaak niet bewust van je gedrag en het effect op anderen. Geef jezelf daarom de rust en de tijd om ermee te werken. Pak het juiste moment, neem er een kop koffie bij en geef angst én creatie beiden aandacht.

Lees ter inspiratie vooral ook onze vorige blog over weerstand.

PS: wil je meer weten over het omgaan met weerstand? Neem contact op met Authentiek leiderschap via 035-6219799 of mail info@authentiekleiderschap.nl. Een adviseur neemt dan sowieso contact met je op.