Waarom het voor groei belangrijk is om stil te staan

Tegen het eind van het jaar blikken wij – ondernemers en leiders – graag vooruit. Terwijl de champagne nog koud staat, zijn wij met ons hoofd al in 2017. Welke uitdagingen wachten ons? Wat willen we anders doen? Maar het is net zo belangrijk om stil te staan bij prestaties en overwinningen uit het verleden. Daarin ligt toekomstig succes besloten.

Groei – persoonlijk en zakelijk – manifesteert zich altijd aan de rand van onze comfortzone. Experimenteren met een nieuw product. Overzee de afzetmarkt vergroten. We staan zelden stil bij deze gedenkwaardige beslissingen, rennen direct door. Maar als we de tijd nemen ze opnieuw te beleven, ontdekken we een blauwdruk van het succes. Een die we opnieuw kunnen gebruiken.

Analyseer en vier je succes
Blik terug naar een moment in 2016 waarin je bewust een stap buiten je comfortzone zette.
Wat gebeurde er? Waar haalde je het lef vandaan? Welke cruciale afweging maakte je en wat gaf de doorslag? Welk effect had dat op jezelf? Op je omgeving? Wat bleken je concrete ‘winning moves’ op de comfortzone? Deze analyse kun je in 2017 goed gebruiken als je voor een soortgelijke keuze staat.

Tot slot, beloon jezelf en vier de overwinning met een tastbaar cadeau dat dagelijks herinnert aan je moed.

Herhaal het proces met je team
Laat je mensen op hun beurt een gebeurtenis uit 2016 terughalen waarbij ze als team een spannende stap hebben gezet. Stel dezelfde vragen en probeer je team zo concreet mogelijk te laten antwoorden. Maak ook hier de mijlpaal tastbaar met een cadeau. Een gadget bijvoorbeeld, dat de groei symboliseert.

Samengevat
Groeien doe je buiten je comfortzone. Door zo’n ervaring opnieuw te beleven, veranker je haar diep van binnen en groeit je zelfvertrouwen. Als je weet wat je toen ertoe bewoog die stap op nieuwe grond te zetten en wat je dat opleverde, zul je deze een volgende keer makkelijker maken. Schat je successen daarom op waarde. En neem de tijd om van ze te genieten.

We wensen je een gedenkwaardig 2017.

Wil je weten of we iets voor jou, je team of organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op; bel 035-621 97 99 of mail naar info@authentiekleiderschap.nl.