Naar het volgende level van persoonlijke groei

Ik gun iedereen dat ze af en toe worden terug geslingerd in hun comfortzone om er vervolgens opnieuw uit te stappen. Alleen om te ervaren dat je ondertussen, ongemerkt al behoorlijk gegroeid bent, terwijl het voelt alsof je nog geen stap bent verder gekomen.

Gamen

Persoonlijke groei is als het spelen van een computerspel. In het begin verlies je snel je levens, maar in de loop van de tijd word je steeds behendiger, gaat het steeds makkelijker en wordt het spel zelfs een beetje saai. Je koopt het volgende level en opeens merk je dat je op dit nieuwe niveau weer een beginneling bent. En dat leidt natuurlijk tot enorme frustratie. Het grappige met dit soort spelletjes is dat je het toch blijft proberen. Je realiseert je namelijk dat elk nieuw level in het begin lastig is. Je geeft jezelf wat credit. Met als resultaat, na wat oefenen: het halen van het volgende level. Hoe mooi is het om ook zo te kijken naar groei en gedrag van mensen.

En nu in Real Life

Elke keer als je iets nieuws gaat doen of als je in een andere omgeving komt is dat best spannend. Je bent een beginner op een nieuw level. Waar het mis gaat is dat we op zo’n moment in het echte leven dikwijls te streng voor onszelf zijn. “ Heb ik eigenlijk wel iets geleerd?” Maar als je nou eens naar het echte leven kijkt zoals je dat computerspel speelt….Als je een foutje maakt, lach je erom en probeer je het gewoon opnieuw.

Herhaling van zetten

In mijn coaching gesprekken merk ik dat het mensen helpt om deze metafoor te gebruiken. Nadenken en inzichtelijk maken welk gedrag je destijds, op het vorige level, geholpen heeft om uit je comfortzone te stappen en wat je er juist heeft ingehouden. Wat blijkt? Hetzelfde gedrag en dezelfde stimulerende keuzes die je de vorige keer hielpen om uit je comfortzone te stappen, maken je nu ook weer de winnaar op je nieuw “ real life” level. En hoe lekker is het om dat te concluderen in plaats jezelf naar beneden te halen. Geef jezelf wat credit.

Ik gun je dat je af en toe terug geslingerd wordt in je comfortzone, zodat je je weer even een beginneling voelt en je met de inzichten uit het vorige level in staat bent om weer een stap verder uit je comfortzone te zetten. Dan word je er steeds behendiger in.

Lidwine de Vries is partner bij Authentiek Leiderschap.