Ontdek je missie en kom in actie

Wat maakt jou uniek? Waar loop jij warm voor? Wat is jouw missie, thuis en op het werk? Door onderzoek kun je dit achterhalen. Vaak komen mensen erachter dat ze een missie hebben die niet bij hun werkomgeving past. Stel, je werkt bij een bedrijf waar winstmaximalisatie core business is; alles draait om geld en resultaten. Als jouw missie het verzorgen van anderen is, word je misschien ongelukkig in dit bedrijf. Of neem de functie van een ambtenaar; sommige mensen zijn op hun plek in deze baan, omdat ze willen bijdragen aan de publieke zaak. Maar iemand die extreem doelgericht is, kan in de publieke sector tegen een muur oplopen.

Ontdek jouw missie
Het is zo ongelooflijk hoe mooi ons DNA in elkaar zit. Als je namelijk volgens je missie leeft, zie je om je heen de omgeving groeien. Reken maar dat je daar een goed gevoel van krijgt! Zorg daarom dat je je eigen missie kent en dat je in een omgeving verkeert die hierbij past. Zo wordt het mogelijk die missie te leven. Onderzoek begint met het ontdekken van je eigen missie. Authentiek Leiderschap kan daar bij helpen. Kom je erachter dat je niet goed op je plek zit en heb je de vrijheid om te gaan? Ga! Maar beslis niet te snel. Misschien kun je je missie aanpassen aan de omgeving waarin je zit.

Ontslag of carrièreswitch hoeft niet
Als je tot de conclusie komt dat je niet op de juiste plek zit, hoeft dat heus niet te leiden tot ontslag of een carrièreswitch. Maar let wel op dat je jouw missie niet aanpast aan die van het bedrijf. Dan maken ze domweg geen gebruik van jouw kwaliteiten. Zonde! Vaak kan een ander takenpakket al voldoende zijn. Dan kun je vol overtuiging tegen je baas zeggen dat je iets anders wilt gaan doen. Vaak kun je binnen het bedrijf de juiste plek wel vinden. Of wellicht is het mogelijk je missie elders te leven, in je vrije tijd bijvoorbeeld. Als voorzitter van een voetbalclub. Kun je toch je ei kwijt!

PS: Een handige tool om je missie te definieren, hebben we voor je op onze website geplaatst. Succes!