De zin en onzin van intervisie

Wat is goede intervisie? Als degene die het probleem inbrengt net zoveel en intensief leert als de andere deelnemers die het helpen oplossen. Helaas is de realiteit vaak anders; men ervaart regelmatig te weinig diepgang tijdens sessies. Zet maar eens een aantal leiders bij elkaar en laat iemand een probleem voorleggen. Iedereen komt met adviezen. Aanbevelingen die de probleemeigenaar vaak zelf ook al had bedacht en vervolgens beleefd aanvaart. Negentig procent is niet nuttig; de echte probleemstelling is uiteindelijk niet boven water gekomen. Resultaat: het animo voor intervisie neemt af, het kost de groep teveel tijd en bijeenkomsten bloeden dood. Terwijl bij goede intervisie de groep een manier heeft gevonden om elkaar te versterken. Ik ken groepen die elkaar al jaren zien, zelfs nadat onze inbreng allang is opgehouden!

Stel driedimensionale vragen
Stop eens met het aandragen van oplossingen en duik langer de diepte in. Doe dit door driedimensionale vragen te stellen; verdiepende open vragen die voortbouwen op een eerder gegeven antwoord: wat zit erachter, wat is de diepere reden, welke kwetsbare afweging heb je gemaakt? Zo ga je net een stap verder.
Om het echte probleem boven water te krijgen, gebruik je de zeven schillen van Authentiek leiderschap. Liggen blokkerende normen dwars of werken ego’s tegen? Waarom vertoont iemand geen authentiek gedrag waarmee het probleem kan worden aangepakt? Als je het probleem op de juiste schil behandelt, los je sneller een issue op, en kunnen in één intervisie bijeenkomst meerdere mensen tegelijkertijd zich identificeren met de casus. Heel praktisch en enorm leerzaam.

Roddelen is belangrijk
Weten teamgenoten eenmaal de juiste vragen te stellen en voelt iemand zich veilig genoeg open te antwoorden, dan breekt een nieuwe fase aan: het roddelen. De groep bespreekt onderling op een prikkelende manier ‘wat er nou eigenlijk aan de hand is’. Terwijl iedereen dan pas zijn mening geeft, wordt de probleemstelling ineens kristalhelder en is de oplossing nabij. Al luisterend ziet de probleemhouder in wat er eigenlijk moet gebeuren en is verdere hulp zelden nog nodig. Dat is het mooie van goede intervisie: het probleemoplossend vermogen groeit enorm.

Kortom
Bij een effectieve intervisie worden de juiste verdiepende vragen gesteld, waardoor met hulp van de zeven schillen van Authentiek leiderschap de échte probleemstelling op tafel komt. Hierbij is gestructureerde samenwerking belangrijk en leert ieder lid evenveel.

Doe mee! 
Wij zijn net gestart met de inschrijvingen voor een nieuwe ronde ‘Open intervisie’, waarin we met specifieke groepen leiders uit verschillende organisaties op de Authentiek leiderschap manier intervisie houden. Zin om mee te doen? Schrijf je in via ons inschrijfformulier.