Maakt werken niet gelukkig ….?!

Op 5 februari 2016 las ik de column van @MathijsBouman in het FD met de opvallende titel: “Werken en studeren maakt niet gelukkig, dansen en vrijen wel!”

Deze stelling wordt onderbouwd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Economic Journal. Geluk wordt hier gedefinieerd als de stroom van ervaren genot op het moment zelf. Met de app “Mappiness”, wordt op willekeurige momenten van de dag gevraagd aan de gebruikers hoe gelukkig zij op dat moment zijn en welke activiteit op datzelfde moment werd ondernomen. De resultaten waren duidelijk. Het minste geluk ervaren we als we ziek op bed liggen. Direct daarna komt werken of studeren. Daarentegen schiet ons geluk bij dansen of vrijen duidelijk omhoog.

Betekent deze conclusie dat we eigenlijk een groot deel van ons leven ongelukkig rondlopen? Aangezien studeren en werken toch een aanzienlijk deel van onze agenda’s beslaat, zeker als we slapen niet meerekenen. ‘Gelukkig‘ niet, denk ik… werken kan wel degelijk gelukkig maken. En nee, dat gaat niet altijd vanzelf. Daar moet je soms bewust iets voor doen.

 

 

Definitie van geluk

Een andere definitie van geluk (in de context van interactie met anderen) is het bewijs krijgen ertoe te doen. Dat bewijs kun je op verschillende manieren krijgen;

  1. Door iets gevonden te worden door de ander (waardoor je positionering omhoog gaat)
  2. Doordat je waardering ontvangt van een ander.
  3. Door getuige te zijn van de creatie die je bij een ander tot stand brengt.

Van het derde bewijs word je het meest gelukkig. Je ervaart het meeste geluk als je geniet van de groei van een ander. Bijvoorbeeld van je kind dat blij is met het sinterklaascadeautje. Maar ook van een medewerker die steeds meer in zijn kracht komt te staan of van een collega waarbij het kwartje valt; van een baas die zich ontzorgd voelt of van jouw team dat tot grote hoogten samenwerkt en resultaten neerzet; van een klant die opgelucht is. Van deze voorbeelden getuige zijn geeft het gevoel ertoe te doen. En hoe lekker is het als je tijdens werken dit vaak kunt ervaren.

Wat daarbij helpt is om te formuleren van welke creaties jij geniet op je werk. Om vervolgens te bepalen waardoor jij zorgt dat deze creaties ook tot stand komen. Zodat je dat gedrag vaker kunt vertonen. En ik beloof je, ook zul je meer geluk ervaren in je werk. Ik weet zeker dat de Mappiness dit ook aan zal tonen.

Een blog van Carina Mak, partner/eigenaar Authentiek Leiderschap.